Naneli Patatesli Börek ve Nanenin Faydaları

Nane (Mentha x piperita) tıbbi faydaları çok fazla olan bir bitkidir. %1-3 oranında mentol, menton, flavonoidler, fenoller, triperten ve tanen içeren uçucu yağ taşır
Nane sindirim sistemi için mükemmel bir bitkidir. Safra ve mide sekresyonunu uyarır, hazımsızlık ve gaz şikayetlerini hafifletir.
Nane bağırsak spazmını giderir, bağırsak solucanlarının düşürülmesinde yardımcı olur, idrar söktürür.
Nane mide ağrılarını keser.
İyi bir sindirim için yemeklerden sonra bir fincan nane çayı alınması önerilir. Kuru naneyi sıcak suya atın ve on dakika demlendirin, nane çayınız hazırdır.
Nane çayı, baş ağrısı, stres gibi hastalıkların yanı sıra mide yanmasına da birebirdir. Ancak nane çayı aç karnına içilmemelidir.
Nane kusmaları önler. Mide bulantılarında limonla birlikte kaynatılarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Naneyi mide ülseri ve gastrit olanlar fazla kullanmamalıdır.
Nane nefes almayı kolaylaştırır.
Nane soğuk algınlığında faydalıdır. Astım, grip, bronşit ve öksürükte faydalıdır.
Nezle olduğunuz zaman, naneyi kaynatıp buharını içinize çekin. Burnunuz açılır, nezleniz de kısa sürede geçer.
Nane Sinirleri kuvvetlendirir, sükunet verir, heyecanları ve korkuyu yatıştırır.
Nane karaciğer yetersizliğini giderir.
Nane migren, uykusuzluk ve baş dönmelerinde faydalıdır.
Nane kalbi kuvvetlendirir, sinirsel kalp çarpıntılarını keser.
Nane anne sütünü artırır.
Nane adet günlerinin ağrısız olmasını sağlar.
Nane sütle şişen memelerin şişini indirir.
Nane enerji vererek hafızayı kuvvetlendiririr.
Nane, ağız yaraları, kuduz ısırmaları ve arı sokmalarına karşı tedavi edici özelliği olan bir bitkidir.
Nane ciklet, diş macunu, şeker, sabun ve daha bir çok sanayi dallarında kullanılmaktadır.
İlaç sanayiinde ilaçların yapımında, nanenin anestezik, antiseptik, serinletici, ferahlatıcı özelliklerinden de faydalanılır.
Nanenin içerdiği esansiyel yağlar antiseptik ve mantarları öldürücü özellik taşırlar. Bu özelliği gastroenteritlerde etkili olmasının bir başka sebebidir
Nane birçok yemekte, çorba ve salatada, kızartmalarda iştah açıcı ve lezzet verici olarak kullanılır.
Nanenin anavatanı Orta-Güney Avrupa ve Asyadır.
Nane yağının deriye uygulanmasıyla ağrı kesici özelliği vardır. Baş ağrılarında suyla karıştırılmış nane yağının 10 dakikalık uygulaması yeterlidir. Burkulmalarda da nane yağı ile masaj faydalı olur.
Nane Yağının Yapılışı:
3 avuç dolusu taze nane 1 litre zeytinyağ içine atılır. 1 hafta bekletilir. Süzülür ve ışık almayan bir kapta ağzı sıkıca kapatılarak tutulur. Bu yağ masaj için kullanılabilir.
Nanenin bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak 5 yaşın altındaki çocuklarda ve hamilelerde kullanılması önerilmez.
Yazı Alıntıdır



3 Yufka
Harcı için:
5 Patates haşlanmış rendelenmiş
1-2 Yemek kaşığı margarin
2 Tatlı kaşığı dolusu kuru nane
Tuz
Sosu için:
3 Yumurta
1 Su bardağı su
1 Çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı: Margarini eritin. Patatesi, naneyi, tuzu ekleyip kavurun. Sos malzemelerini başka bir kapta çıpın. Yufkaları iri parçalara kesin. Yufkaların yarısını aralarına sostan sürerek yağlanmış teflon tavaya veya teflon tencereye döşeyin. Üzerine patatesli harcı yayın. Üzerine kalan yufkaları aralarına sosundan sürerek döşeyin. En üstüne sosundan sürmeyin. Üzerine kapak kapatarak en kısık ateşte altını pişirin. Büyük bir tabak yardımıyla böreği ters çevirin. Tavayı veya tencereyi tekrar yağlayıp, böreği içine koyun. En kısık ateşte pişirip, sıcak servis yapın.

Yorumlar