Karnıbahar Böreği ve Karnıbaharın Faydaları



Karnıbahar Böreği

1 Su bardağı kaşar veya beyaz peynir rendesi

200gr. Karnıbahar

1 Küçük soğan

1 Yemek kaşığı margarin

1 Yufka

Sıvı yağ, tuz, karabiber

Sarımsaklı yoğurt

Yapılışı: Piyazlık kesilmiş soğanı sıvı yağla birlikte kavurun. İnce ince ve küçük küçük kesilmiş karnıbaharı (haşlamadan çiğden) ilave edip kavurun. Tuz, karabiber ekleyip ocaktan aldıktan sonra soğutun. Soğuyan karnıbahara kaşar peyniri rendesini veya beyaz peynir rendesini (kaşar peyniri daha çok yakışıyor) katıp karıştırın. Yufkayı dörde kesip, üzerlerine karnıbaharlı içten koyduktan sonra yassı sigara böreği şeklinde sarın. Böreklerin uçlarını suya batırıp kapatın. 1 Yemek kaşığı margarini teflon tavada eritin. Börekleri eritilmiş margarinde arkalı önlü kızartın. Karnıbaharlı börekleri dilimleyip sarımsaklı yoğurtla birlikte sıcak olarak servis yapın.


Karnıbaharın Faydaları:

Karnıbahar A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini içermektedir.

Besleyici bir sebze olan karnabahar vücuda güç verir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir, sinirleri kuvvetlendirir, beynin çalışmasını destekler.

Karnıbahar Şeker hastalığında ve romatizmada faydalıdır.

Karnıbahar kolesterolü düşürür, kalp hastalıklarında şikâyetleri azaltır.

Karnıbahar bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir ve idrar söktürür.

Karnıbahar dalak rahatsızlıklarına iyi gelir.

Fosfat ve potasyum ihtiva eden ve içeriğinde, kadınları göğüs kanserine karşı koruyan indol–3 karbonal bulunan karnıbahar, lahanadaki besin değerinin çoğuna sahiptir.

Karnıbahar, tüm Turpgillerdeki sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu aza indirger: Özellikle kalınbağırsak ve mide kanserlerine karşı etkilidir.

Karnıbahar, demir minerali oranı yüksek olduğu için kansızlığı önler.

Karnıbahar potasyum minerali yönünden zengin olduğu için yüksek tansiyonu düşürür, tansiyonu belli düzeyde tutar.

Yorumlar