Çay Saati Tarifleri
Ananas Tatlısı
Konserve ananas dilimlerini servis tabağına alın. Sıkma torbasına çırpılmış krem şantiyi doldurun ve ananasların üzerlerine krem şantiyi sıkın. Üzerlerine birer dilim ananas koyun. Ortalarına krem şanti sıkıp kiraz şekerlemesiyle süsleyin.
Muzlu Mini Pastalar
Kek hamuru için:
3 Kahve fincanı şeker
4 Yumurta
4 Kahve fincanı+2 silme yemek kaşığı un
1 Vanilya
1 Çay kaşığı karbonat
Kreması için:
1 Su bardağı pişirilip soğutulmuş muzlu puding
3 Yemek kaşığı çırpılıp buzdolabında bekletilmiş krem şanti
2,5 Yemek kaşığı labne peyniri
Keki ıslatmak için:
1 Su bardağı süt
1 Tatlı kaşığı şeker
Ayrıca:
1 Muz (dilimlenmiş)
Krem şanti, file fındık
Kiraz şekerlemesi, toz yeşil fıstık
Yapılışı: Yumurtalarla şekeri birlikte çırpın. Unu, vanilyayı, karbonatı ekleyip karıştırın. Yağlanmış tepsiye hamuru dökün ve fırında pişirin. Pasta kekini tepsiden çıkarıp soğutun. Krema malzemelerini bir kapta karıştırın. 1 Su bardağı sütle 1 tatlı kaşığı şekeri karıştırın. Şekerli sütü ocağa alıp ılık hale gelene kadar ocakta tutun. 1 Su bardağının ağzıyla kekten yuvarlaklar kesin. Yuvarlak kesilmiş kekleri ortalarından ikiye kesip ılık sütle ıslatın. Aralarına krema ve ikişer dilim muz koyun. Üzerlerini ve kenarlarını kremayla kaplayın. Pastaların kenarlarına file fındık yapıştırın. Muzlu mini pastaların üzerlerini krem şanti, kiraz şekerlemesi, yeşil fıstık ve muzla süsleyin.
Not: Fırın sorun çıkardığı için kekim pasta yapmaya elverişli değildi. Bu yüzden ben de kekin düzgün yerlerinden 8 adet yuvarlak kesip mini pastalar yaptım. Kalan kek parçalarından da kestaneli truff yaptım.
Kestaneli Truff
Kestaneleri haşlayıp kabuklarını soyduktan sonra ufaladım. Muzlu mini pastalardan artan kek parçalarını da ufalayıp kestaneyle birlikte karıştırma kabına aldım. Pastadan artan krem şantiyi, yeterince sütü, damla çikolatayı, iri dövülmüş fındığı, hindistan cevizi rendesini ilave edip karıştırdım. 1 Gece buzdolabında bekletip yuvarlak şekiller verdim ve pasta süsüne buladım.
Ananaslı Muhallebi
2,5 Su bardağı süt
3 Yemek kaşığı dolusu un
4 Yemek kaşığı hindistan cevizi rendesi
3 Yemek kaşığı şeker
1 Yemek kaşığı margarin
2 Vanilya
4 Dilim ananas (konserve)
Kiraz şekerlemesi, toz yeşil fıstık
Yapılışı: Sütü, unu, şekeri, vanilyaları karıştırın. Margarini ekleyip muhallebiyi pişirin. Ocaktan alıp içine hindistan cevizini karıştırın. Muhallebiyi ıslatılmış borcama dökün. Üzerine ananas dilimlerini koyduktan sonra kiraz şekerlemesi ve yeşil fıstıkla süsleyin. Ananaslı muhallebiyi buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra servis yapın.
Zeytin Ezmeli Poğaça-Ispanaklı ve Peynirli Poğaça
Hamuru için:
3 Yumurta (1 sarısını ayırın)
125gr. Margarin (eritilecek)
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım kahve fincanı elma sirkesi
1 Tatlı kaşığı tuz, 1 kabartma tozu
Aldığı kadar un
Ayrıca:
1 Su bardağı haşlanmış ıspanak
1 Su bardağı rendelenmiş sert beyaz peynir (köy peyniri diye satılanlardan)
Zeytin ezmesi
İnce kesilmiş maydanoz
Karabiber, pul biber, kırmızı toz biber
Yapılışı: Margarini, yumurtaları, sıvı yağını, yoğurdu, elma sirkesini karıştırın. Unu, kabartma tozunu, tuzu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru 2 eşit parçaya kesin. Hamurun birine peynir rendesini, ıspanağı baharatları, maydanozu karıştırıp tekrar yoğurun. Yuvarlak şekiller verip fırın tepsisine dizin. Diğer hamurdan parçalar koparıp içlerine zeytin ezmesi koyun ve poğaça şekilleri verin. Poğaçaların üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serptikten sonra fırında pişirin.
Bademli Ay Kurabiyesi
125gr. Margarin (yumuşak)
2 Yumurta (1 akı ayrılmış)
3 Yemek kaşığı pudra şekeri
1 Vanilya
Aldığı kadar Sinangil badem aromalı kekun
Ayrıca:
Kakao, kuru üzüm, toz badem
Pudra şekeri, vanilya, tarçın
Yapılışı: Margarini, yumurtaları, pudra şekerini krem haline gelene kadar iyice karıştırın. Unu, vanilyayı ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru 3 parçaya ayırın. Hamurun bir parçasını sade bırakın. İkinci parçasına ılık suda bekletilmiş kuru üzüm karıştırın. Üçüncü parçasına da kakao karıştırın. Kakaolu hamura oval şekiller verip yumurta akına ve toz bademe bulayın. Sade olan hamura ay şekilleri verin. Yumurta akı ile bademe bulayın. Üzümlü hamura da yuvarlak şekiller verin ve yumurta akıyla bademe bulayın. Bademli kurabiyeleri fırında pişirin. Sıcak kurabiyelerin ay şeklinde olanlarını içine vanilya karıştırılmış pudra şekerine bulayın. Kakaolu olanları ve üzümlü olanları içine tarçın karıştırılmış pudra şekerine bulayın.
Pırasalı Kol Böreği
5 Yufka
İçi için:
500gr. Pırasa
2 Su bardağı ufalanmış beyaz peynir
Maydanoz, kırmızı toz biber
Tuz, karabiber, pul biber, sıvı yağ
Sosu için:
1 Su bardağı süt
2 Yumurta (1 sarısı ayrılmış)
1 Çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı: Pırasaları ince ince doğrayıp sıvı yağ ve 1 kahve kaşığı tuzla birlikte kavurun. Pırasayı ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuyan pırasaya ince kesilmiş maydanozu, peyniri, baharatları ilave edip karıştırın. Sos malzemelerini de ayrı bir kapta karıştırın. Yufkalara sütlü sosundan sürüp pırasalı içten koyun ve rulo şeklinde sarın. Pırasalı böreği kıymalı ve patatesli kol böreğindeki gibi hazırlayın. Kalan sosu böreğin üzerine gezdirin. Pırasalı kol böreğinin üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu ve susam serptikten sonra 1gece derin dondurucuda bekletip fırında pişirin.
Pırasalı böreğin tarifi burada
Marmelatlı Ponçik
1 Paket yaş maya
1 Su bardağı sıcak su
2 Yemek kaşığı şeker
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Yumurta
Aldığı kadar un
Pudra şekeri ve marmelat
Yapılışı: 1 Su bardağı sıcak suda mayayı ezin. 2 Yemek kaşığı şekeri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırın. 15 Dakika maya kabarana dek bekletin. Yumurtayı, sıvı yağını ilave edin. Unu koyup ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru iki misli kabarana kadar bekletin. Hamuru iki eşit parçaya kesip, birini merdaneyle kalınca açın. Açtığınız hamuru 8 üçgen parçaya kesin. Üçgenlerin geniş kenarlarına marmelat koyup (erik marmeladı koydum) rulo şeklinde sarın. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayıp ponçikleri fırında üzerleri pembeleşene dek pişirin. Marmelatlı ponçiklerin üzerlerine sıcakken bol pudra şekeri eleyin.
Ayşe Tüter’den
Tuzlu Kurabiye
1 Yumurta
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı şeker
100gr. Eritilmiş margarin
Yarım tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Yapılışı: Un hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırın. Unu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamura istediğiniz şekilleri verin. Bazılarını yumurta akına ve susama bulayıp tepsiye dizin. Bazılarını da üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serptikten sonra fırında pişirin.
Patates Topları
2 Büyük boy patates
1 Yemek kaşığı yoğurt
2 Yemek kaşığı mayonez
1 Yemek kaşığı hardal
Maydanoz, tuz, karabiber
Pul biber, kırmızı toz biber
Yapılışı: Patatesleri haşlayın soğuyunca soyup rendeleyin. Patatesi ve tüm malzemeleri bir kaba alıp karıştırın. Küçük toplar yapıp servis yapın.
Not: Şekil vermede zorluk çekerseniz, ıslatılmış yemek kaşığıyla şekil verebilirsiniz.
Yorumlar
eline sağlık:)
sevgileirmle..
Ellerine sağlık canım
Öpüyorum.
iki katlı pastacıklar olacak değilmi?
Türk kahvesi fincanıyla olacak ve iki katlı pastalar olacaklar. Kullandığım borcam kırıldığı için boyutunu tam olarak bilemeyeceğim ama 27-30cm. olacaktı.
8 Adet iki katlı pasta yaptım, geri kalan kek parçalarından da kestaneli truff yaptım. Teyzemde aynı tepsiden görüp ölçtüm 26cm.lik bir tepsi, sizin tepsi belki biraz büyük gelebilir.