Çay Saati Tarifleri


Ananas Tatlısı



Muzlu Mini Pastalar



Kestaneli Truff


Ananaslı Muhallebi


Zeytin Ezmeli Poğaça-Ispanaklı ve Peynirli Poğaça


Bademli Ay Kurabiyesi


Pırasalı Kol Böreği


Marmelatlı Ponçik


Tuzlu Kurabiye



Patates Topları



Ananas Tatlısı

Konserve ananas dilimlerini servis tabağına alın. Sıkma torbasına çırpılmış krem şantiyi doldurun ve ananasların üzerlerine krem şantiyi sıkın. Üzerlerine birer dilim ananas koyun. Ortalarına krem şanti sıkıp kiraz şekerlemesiyle süsleyin.


Muzlu Mini Pastalar

Kek hamuru için:

3 Kahve fincanı şeker

4 Yumurta

4 Kahve fincanı+2 silme yemek kaşığı un

1 Vanilya

1 Çay kaşığı karbonat

Kreması için:

1 Su bardağı pişirilip soğutulmuş muzlu puding

3 Yemek kaşığı çırpılıp buzdolabında bekletilmiş krem şanti

2,5 Yemek kaşığı labne peyniri

Keki ıslatmak için:

1 Su bardağı süt

1 Tatlı kaşığı şeker

Ayrıca:

1 Muz (dilimlenmiş)

Krem şanti, file fındık

Kiraz şekerlemesi, toz yeşil fıstık

Yapılışı: Yumurtalarla şekeri birlikte çırpın. Unu, vanilyayı, karbonatı ekleyip karıştırın. Yağlanmış tepsiye hamuru dökün ve fırında pişirin. Pasta kekini tepsiden çıkarıp soğutun. Krema malzemelerini bir kapta karıştırın. 1 Su bardağı sütle 1 tatlı kaşığı şekeri karıştırın. Şekerli sütü ocağa alıp ılık hale gelene kadar ocakta tutun. 1 Su bardağının ağzıyla kekten yuvarlaklar kesin. Yuvarlak kesilmiş kekleri ortalarından ikiye kesip ılık sütle ıslatın. Aralarına krema ve ikişer dilim muz koyun. Üzerlerini ve kenarlarını kremayla kaplayın. Pastaların kenarlarına file fındık yapıştırın. Muzlu mini pastaların üzerlerini krem şanti, kiraz şekerlemesi, yeşil fıstık ve muzla süsleyin.

Not: Fırın sorun çıkardığı için kekim pasta yapmaya elverişli değildi. Bu yüzden ben de kekin düzgün yerlerinden 8 adet yuvarlak kesip mini pastalar yaptım. Kalan kek parçalarından da kestaneli truff yaptım.

Kestaneli Truff

Kestaneleri haşlayıp kabuklarını soyduktan sonra ufaladım. Muzlu mini pastalardan artan kek parçalarını da ufalayıp kestaneyle birlikte karıştırma kabına aldım. Pastadan artan krem şantiyi, yeterince sütü, damla çikolatayı, iri dövülmüş fındığı, hindistan cevizi rendesini ilave edip karıştırdım. 1 Gece buzdolabında bekletip yuvarlak şekiller verdim ve pasta süsüne buladım.

Ananaslı Muhallebi

2,5 Su bardağı süt

3 Yemek kaşığı dolusu un

4 Yemek kaşığı hindistan cevizi rendesi

3 Yemek kaşığı şeker

1 Yemek kaşığı margarin

2 Vanilya

4 Dilim ananas (konserve)

Kiraz şekerlemesi, toz yeşil fıstık

Yapılışı: Sütü, unu, şekeri, vanilyaları karıştırın. Margarini ekleyip muhallebiyi pişirin. Ocaktan alıp içine hindistan cevizini karıştırın. Muhallebiyi ıslatılmış borcama dökün. Üzerine ananas dilimlerini koyduktan sonra kiraz şekerlemesi ve yeşil fıstıkla süsleyin. Ananaslı muhallebiyi buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra servis yapın.

Zeytin Ezmeli Poğaça-Ispanaklı ve Peynirli Poğaça

Hamuru için:

3 Yumurta (1 sarısını ayırın)

125gr. Margarin (eritilecek)

Yarım su bardağı sıvı yağ

Yarım su bardağı yoğurt

Yarım kahve fincanı elma sirkesi

1 Tatlı kaşığı tuz, 1 kabartma tozu

Aldığı kadar un

Ayrıca:

1 Su bardağı haşlanmış ıspanak

1 Su bardağı rendelenmiş sert beyaz peynir (köy peyniri diye satılanlardan)

Zeytin ezmesi

İnce kesilmiş maydanoz

Karabiber, pul biber, kırmızı toz biber

Yapılışı: Margarini, yumurtaları, sıvı yağını, yoğurdu, elma sirkesini karıştırın. Unu, kabartma tozunu, tuzu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru 2 eşit parçaya kesin. Hamurun birine peynir rendesini, ıspanağı baharatları, maydanozu karıştırıp tekrar yoğurun. Yuvarlak şekiller verip fırın tepsisine dizin. Diğer hamurdan parçalar koparıp içlerine zeytin ezmesi koyun ve poğaça şekilleri verin. Poğaçaların üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serptikten sonra fırında pişirin.


Bademli Ay Kurabiyesi

125gr. Margarin (yumuşak)

2 Yumurta (1 akı ayrılmış)

3 Yemek kaşığı pudra şekeri

1 Vanilya

Aldığı kadar Sinangil badem aromalı kekun

Ayrıca:

Kakao, kuru üzüm, toz badem

Pudra şekeri, vanilya, tarçın

Yapılışı: Margarini, yumurtaları, pudra şekerini krem haline gelene kadar iyice karıştırın. Unu, vanilyayı ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru 3 parçaya ayırın. Hamurun bir parçasını sade bırakın. İkinci parçasına ılık suda bekletilmiş kuru üzüm karıştırın. Üçüncü parçasına da kakao karıştırın. Kakaolu hamura oval şekiller verip yumurta akına ve toz bademe bulayın. Sade olan hamura ay şekilleri verin. Yumurta akı ile bademe bulayın. Üzümlü hamura da yuvarlak şekiller verin ve yumurta akıyla bademe bulayın. Bademli kurabiyeleri fırında pişirin. Sıcak kurabiyelerin ay şeklinde olanlarını içine vanilya karıştırılmış pudra şekerine bulayın. Kakaolu olanları ve üzümlü olanları içine tarçın karıştırılmış pudra şekerine bulayın.

Pırasalı Kol Böreği

5 Yufka

İçi için:

500gr. Pırasa

2 Su bardağı ufalanmış beyaz peynir

Maydanoz, kırmızı toz biber

Tuz, karabiber, pul biber, sıvı yağ

Sosu için:

1 Su bardağı süt

2 Yumurta (1 sarısı ayrılmış)

1 Çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı: Pırasaları ince ince doğrayıp sıvı yağ ve 1 kahve kaşığı tuzla birlikte kavurun. Pırasayı ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuyan pırasaya ince kesilmiş maydanozu, peyniri, baharatları ilave edip karıştırın. Sos malzemelerini de ayrı bir kapta karıştırın. Yufkalara sütlü sosundan sürüp pırasalı içten koyun ve rulo şeklinde sarın. Pırasalı böreği kıymalı ve patatesli kol böreğindeki gibi hazırlayın. Kalan sosu böreğin üzerine gezdirin. Pırasalı kol böreğinin üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu ve susam serptikten sonra 1gece derin dondurucuda bekletip fırında pişirin.

Pırasalı böreğin tarifi burada

Marmelatlı Ponçik

1 Paket yaş maya

1 Su bardağı sıcak su

2 Yemek kaşığı şeker

1 Çay bardağı sıvı yağ

1 Yumurta

Aldığı kadar un

Pudra şekeri ve marmelat

Yapılışı: 1 Su bardağı sıcak suda mayayı ezin. 2 Yemek kaşığı şekeri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırın. 15 Dakika maya kabarana dek bekletin. Yumurtayı, sıvı yağını ilave edin. Unu koyup ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru iki misli kabarana kadar bekletin. Hamuru iki eşit parçaya kesip, birini merdaneyle kalınca açın. Açtığınız hamuru 8 üçgen parçaya kesin. Üçgenlerin geniş kenarlarına marmelat koyup (erik marmeladı koydum) rulo şeklinde sarın. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayıp ponçikleri fırında üzerleri pembeleşene dek pişirin. Marmelatlı ponçiklerin üzerlerine sıcakken bol pudra şekeri eleyin.

Ayşe Tüter’den

Tuzlu Kurabiye

1 Yumurta

1 Çay bardağı sıvı yağ

1 Çay bardağı yoğurt

Yarım çay bardağı şeker

100gr. Eritilmiş margarin

Yarım tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar un

Yapılışı: Un hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırın. Unu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamura istediğiniz şekilleri verin. Bazılarını yumurta akına ve susama bulayıp tepsiye dizin. Bazılarını da üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serptikten sonra fırında pişirin.

Patates Topları

2 Büyük boy patates

1 Yemek kaşığı yoğurt

2 Yemek kaşığı mayonez

1 Yemek kaşığı hardal

Maydanoz, tuz, karabiber

Pul biber, kırmızı toz biber

Yapılışı: Patatesleri haşlayın soğuyunca soyup rendeleyin. Patatesi ve tüm malzemeleri bir kaba alıp karıştırın. Küçük toplar yapıp servis yapın.

Not: Şekil vermede zorluk çekerseniz, ıslatılmış yemek kaşığıyla şekil verebilirsiniz.

Yorumlar

vay bee ;) yok yok vallahi :) harika görünüyor hepsini! ellerine saglik hamarat hanim :) sevgiler
anneanneninemekleri dedi ki…
Bunlar ne güzel tarifler böyle,hepsi birbirinden güzel .Ben en çok patates toplarını ve kestaneli trufa bayıldım.Ellerine sağlık.
yemekbiraşk dedi ki…
hepsi birbirinden nefis olmuş
eline sağlık:)
sevgileirmle..
aleyna dedi ki…
canım bu nay a.seç seç beğen.ben ıspanaklı poğaçarı alayım.ve marmelatlı ponçikleri.ellerine sağlık
Unknown dedi ki…
Her zamanki gibi birbirinden güzel nefiss lezzetler
Ellerine sağlık canım
Öpüyorum.
mutfagabuyrun dedi ki…
hangisine bakacağımı şaşırdım arkadaşım.hepsi birbirinden güzel olmuş.ellerine sağlık.öpüyorum.
Banu dedi ki…
Canım ellerin dert görmesin ellerine sağlık hepsi birbirinden nefis olmuş... sevgilerimle...
sarımutfak-hande dedi ki…
ay hepsi birbirinden güzel ellerine sağlık hangisine bakayım şaşırdım doğrusu süperler
çay saati pastalarınız harika hepsi birbirinden güzel resimler çok canlı bir gün hazırlığı için düşünülecek her şey var ellerinize sağlık:)
gülşah dedi ki…
muzlu mini pastalar için kaç cmlik bir kalıp veya borcamda kekini pişireceğiz acaba?
iki katlı pastacıklar olacak değilmi?
gülşah dedi ki…
kahve fincanı türk kahve fincanımı olacak?
Gülşah Hanım

Türk kahvesi fincanıyla olacak ve iki katlı pastalar olacaklar. Kullandığım borcam kırıldığı için boyutunu tam olarak bilemeyeceğim ama 27-30cm. olacaktı.
gülşah dedi ki…
30 cm kare borcam var onlardan olurmu?8 adet iki katlı pastalarınız oldu değilmi?
Gülşah Hanım

8 Adet iki katlı pasta yaptım, geri kalan kek parçalarından da kestaneli truff yaptım. Teyzemde aynı tepsiden görüp ölçtüm 26cm.lik bir tepsi, sizin tepsi belki biraz büyük gelebilir.
Adsız dedi ki…
muzlu mini pastada karbonat yerine 1 paket kabartma tozu koysak çokmu gelir?
Armina dedi ki…
1 Çay kaşığı karbonat koymanızı tavsiye ederim. 1 Paket kabartma tozu fazla olur.