Tavuk Yemekleri ve Tavuk Köfteleri
Soya Soslu Tavuk
250gr. Kemiksiz ve derisiz tavuk göğüs eti
1 Yemek kaşığı soya sosu
1 Tatlı kaşığı soğan suyu
1 Yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Karabiber
Yapılışı: Tavuğu istediniz şekilde doğrayın. Tüm malzemeleri bir kaba alıp karıştırın. Kabın üzerini streç folyo ile kapatıp 6 saat buzdolabında bekletin. Tavukları sıvı yağda kızartıp sıcak servis yapın.
Tavuk Köftesi
1 Kâse tavuk kıyması
1 Su bardağı bayat ekmek rendesi
1 Yumurta
1 Soğan (rendelenmiş)
4 Dal maydanoz (ince kesilmiş)
1 Tablet et suyu (rendenin ince yeriyle rendelenmiş)
1 Tatlı kaşığı salça
2 Diş sarımsak (rendelenmiş)
Kurutulmuş kereviz yaprağı
Karabiber, tuz, sıvı yağ
Yapılışı: Sıvı yağ hariç tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun. Yuvarlak şekiller verip buzdolabında birkaç saat bekletin. Köfteleri yağda kızarttıktan sonra servis yapın.
Hardallı Tavuk Köftesi
1 Kâse tavuk kıyması
1 Tatlı kaşığı hardal (dijon hardalı)
1 Tatlı kaşığı mayonez
1 Tatlı kaşığı ketçap (acılı)
Yarım su bardağı galeta unu
1 Küçük soğan (rendelenmiş)
Maydanoz, vegeta
1 Çay kaşığı kekik
1 Çay kaşığı fesleğen
1 Çay kaşığı kimyon
1 Çay kaşığı kişniş
Kırmızı toz biber
Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kaba alıp yoğurun. Yuvarlak şekiller verip sıvı yağda kızartın. Domatesleri dilimleyip sıvı yağda arkalı önlü kızartın. Köfteyi domates kızartması ve patates kızartmasıyla birlikte servis yapın.
Baharatlı Tavuk Sote
Yemeklik doğranmış yeşil biberi, kırmızı biberi, soğanı sıvı yağda birlikte kavurun. Domatesleri rendeleyip soğanlara ilave edin ve sos kıvamına gelene kadar pişirin. Ayrı bir tavada ince doğranmış sarımsakları ve defne yapraklarını, az sıvı yağla soteleyin. Küp kesilmiş tavuk etini ilave edip kavurun. Tuzu, karabiberi, kuru fesleğeni, kekiği, pul biberi, ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Tavuğu domatesli karışıma katıp 3-4 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
Fırında Tavuk Baget
İri doğranmış yeşil biberleri, kalınca yarım ay kesilmiş patatesleri, piyazlık kesilip katlarından ayrılmış soğanları, ince kesilmiş maydanozu ve tavuk bagetleri fırın tepsisine alın. Salçayı, tuzu, karabiberi, pul biberi, az sıvı yağını, yeterice suyu bir kapta karıştırıp tepsiye dökün ve yemeği fırında pişirin.
Ispanaklı Tavuk Budu Dolması
4 Tavuk budu
2 Yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, biberiye
İçi için:
1,5 Su bardağı haşlanmış ıspanak
1 Soğan
1 Yemek kaşığı tereyağı, sıvı yağ
5 Yemek kaşığı krema
1 Defne yaprağı
Tuz, karabiber
Yapılışı: 1 Yemek kaşığı tereyağını ve az sıvı yağı küçük bir tencereye alıp tereyağını eritin. Tereyağına piyazlık kesilmiş soğanla defne yaprağını ilave edip soğanı pembeleşene dek kavurun. Ispanağı, kremayı, karabiberi ekleyip ıspanak kremayı çekene kadar pişirin. Ocaktan alıp tuz ilave edin. 2 Yemek kaşığı eritilmiş tereyağını, tuzu, karabiberi, biberiyeyi tavuk butlarıyla birlikte karıştırın. Tavuk butlarının arkalarını zedelemeden bıçakla biraz kesin. Butların içlerine ıspanaklı harcı doldurun. Tavuk butlarını yağlanmış tepsiye derili yerleri alta gelecek şekilde dizin ve fırında pişirin.
Not: Pişerken üzerlerine ara ara tepsideki yağından dökün.
Tavuk budu dolmasının tarifi burada.
Kekikli Tavuk
Yarım tavuk göğsünü istediğiniz boyutta ve şekilde doğrayın. Tavuk etlerine 2 yemek kaşığı sıvı yağını, tuzotu, karabiberi, pul biberi, kekiği ilave edip karıştırın. Buzdolabında 1,5-2 saat bekletin. Tavuk etlerini sıvı yağda kızartıp sıcak servis yapın.
Tavuklu Brüksel Lahanası
Yarım tavuk göğsü
1 Kâse Brüksel lahanası
1 Küçük havuç
1 Orta boy patates
8-9 Adet mantar
1 Soğan
1 Yemek kaşığı salça
Sıvı yağ, tuzot, karabiber
Yapılışı: Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavurun. Kuş başı doğranmış tavuk etini ekleyip kavurmaya devam edin. Salçayı da ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Temizlenip yıkanmış lahanaları, dilimlenmiş havucu, küp kesilmiş mantar ve patatesi koyup karıştırın. Yeterince sıcak suyu, tuzotu, karabiberi katıp yemeği pişirin.
Sebzeli Tavuk Dolması
1 Adet tavuk
Sebzesi için:
1,5 Su bardağı haşlanıp ikiye kesilmiş mantar
4 Adet küçük boy patates
1 Soğan, 1 pırasa, 1 havuç
1 Su bardağı bezelye
Sıvı yağ, tuz, karabiber
Üzeri için:
Sıvı yağ, tuz, karabiber
Kekik, kimyon, kişniş, pul biber
Yapılışı: Sebzeleri temizleyip yıkayın ve irice doğrayın. Soğanı sıvı yağda soteleyin. Sırasıyla havucu, pırasayı, patatesi ekleyip soteleyin. Bezelyeyi, mantarı, tuzu, karabiberi ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Sebze sotesini tavuğun içine doldurun. Tavuğun üzerine fırçayla sıvı yağ sürün. Baharatları ve tuzu karıştırıp tavuğun her tarafına baharatları yapıştırın. Sebzeli tavuk dolmasını fırında pişirip, sıcak servis yapın.
Tavuk (Midye Tava Lezzetinde) ve Brüksel Lahanası Kızartması
1 Su bardağı unu, 1 tatlı kaşığı tuzu 1 şişe maden suyunu karıştırıp koyu bir bulamaç elde edin. Tavuk etini (450 gramdı) kuşbaşı kesin. Tavuk etlerini una bulayın ve çöp şişlere geçirip maden sulu karışıma bulayın. Hazırlanan tavukları sıvı yağda kızartın. Sosu için 3-4 dilim bayat ekmeği ufalayın. 3 Diş rendelenmiş sarımsağı, ufalanmış ekmeği, tuzu (tuzsuz ekmek kullandığım için tuz ilave ettim), yeteri kadar yoğurdu karıştırıp koyu bir sos yapın ve tavukla birlikte servis yapın.
Brüksel Lahanası Kızartması:
Brüksel lahanalarını ikiye kesip tavuktan kalan maden sulu karışıma bulayıp sıvı yağda kızarttım.
Ödül
Banu hanım beni ödüllendirmiş, kendisine çok teşekkür ediyorum.
Yorumlar
sevgiler..
Süper görünüyorlar süper
Ellerine sağlık cnaım
Öpüyorum.
ellerine sağlık canım
adeta bir tavuk şöleni olmuş.Hepsi birbirinden güzel tarifler ellerine sağlık
sevgiler