İçli Köfte
Cumartesi günü köftelerin en lezzetlisi olan içli köfte yaptım. İçli köfteyi çok sevmeme rağmen yapımı biraz zahmetli olduğu için nadiren yapıyorum. Tarifini Ümit ustanın kitabından aldığım içli köftenin içinde, 250gr. ince kıyılmış ceviz içi vardı. Ben ceviz içi kullanmadım. Kitapta yazdığına göre içli köftenin dış malzemesini 2–3 sefer kıyma makinesinden çekerek de hazırlayabilirmişiz. Arzu edenler içli köfteyi kızartmayıp, kaynar tuzlu suda haşlayarak da yiyebilirler (ben haşlayarak da denedim o da çok güzel oldu). Biz kızarmış içli köfteyi sevdiğimiz için çoğunlukla, kızarmış içli köfteden yapıyorum.
Köftesi için:
500gr. Kıyma
500gr. İnce bulgur
1 Büyük boy soğan
Tuz, karabiber, pul biber
İçi için:
500gr. Orta yağlı kıyma
500gr. Soğan
1 Çay bardağı sıvı yağ
Maydanoz ince kesilmiş
Karabiber, pul biber, tuz
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Yapılışı: 500gr. Kuru soğanı ince kıyıp, sıvı yağında kavurun. Kıymayı ekleyip, suyunu çekene dek kavurun. Baharatlarını, tuzu, maydanozu ekleyip biraz daha kavurun. İçli köftenin harcını ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Köftesi için rendelenmiş soğanı, kıymayı, tuzu, karabiberi ara ara suyla ıslatarak iyice yoğurun. Yumurta büyüklüğünde parçalar alıp sol avucunuzun içinde yuvarlayıp, sağ işaret parmağınızla içlerini oyun. Hazırladığınız içten içlerine koyun ve ağız kısımlarını iki el yardımıyla yuvarlayarak şekillendirip, kapatın. İçli köfteleri bol kızgın sıvı yağda kızartıp, servis yapın.
500gr. Kıyma
500gr. İnce bulgur
1 Büyük boy soğan
Tuz, karabiber, pul biber
İçi için:
500gr. Orta yağlı kıyma
500gr. Soğan
1 Çay bardağı sıvı yağ
Maydanoz ince kesilmiş
Karabiber, pul biber, tuz
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Yapılışı: 500gr. Kuru soğanı ince kıyıp, sıvı yağında kavurun. Kıymayı ekleyip, suyunu çekene dek kavurun. Baharatlarını, tuzu, maydanozu ekleyip biraz daha kavurun. İçli köftenin harcını ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Köftesi için rendelenmiş soğanı, kıymayı, tuzu, karabiberi ara ara suyla ıslatarak iyice yoğurun. Yumurta büyüklüğünde parçalar alıp sol avucunuzun içinde yuvarlayıp, sağ işaret parmağınızla içlerini oyun. Hazırladığınız içten içlerine koyun ve ağız kısımlarını iki el yardımıyla yuvarlayarak şekillendirip, kapatın. İçli köfteleri bol kızgın sıvı yağda kızartıp, servis yapın.
Yorumlar
ellerine sağlık canım
öpüyorum.
ya da gitmedi mi,birşeyler oldu...bulunca yerim diyordum...iyi akşamlar
HAYIRLI GECELER CANIM.ELLERİNE SAĞLIK.EVLENENE KADAR BULGUR PİLAVINI BİLE SENEDE 1 YİYEN BEN ŞİMDİ BULGURLU YEMEKLERİN HASTASI OLDUM.CANIM TAVSİYE EDERİM,HAŞLAYIP SÜZDÜKTEN SONRA ÜZERİNE TEREYAĞI KIZDIRIP DÖK.Bİ DE YAĞDA SALÇAYI KAVURUP SUYUNU İLAVE EDİP KAYNAYINCA ÇİĞ KÖFTELERİ İÇİNE ATIP PİŞİR.ŞAHANE OLUYOR.BEN DE KIZARTMA OLARAK DENEMEDİM.İLK YAPTIĞIM ÇİĞ KÖFTEYİ BÖYLE DENEYEYİM.TEKRAR ELLERİNE SAĞLIK.AYRICA CUMA GÜNÜN MÜBAREK OLSUN.A.E.O.
Ne kadar zahmetli bir iş yapmış ve başarmışsın ellerin dert görmesin.
Ben içli köfteyi çok ama çok severim. Birkaç kere denemişliğimde vardır. Üst komşularımız sürekli yapar ve gönderirler bana .
Her iki türlüsüde çok güzel olur ama benim gönlüm haşlanmış olmasından yanadır.
Tekrar ellerine sağlık tadanlarada afiyet olsun
sevgilerimle
çok severimdee.
kim yoğurcak kim oycak..boynum koptu kopacak:)))
ama senin elinden yerim hemencik.
kırkyılda bir yaşıma eşdeğer :)) bende yaparım ama kaparkende az yamuk yaparım:)
ya sabah ama öyle nefis görünüyorki...
eline sağlık.
pek başarılı olmayan bir denemem olmuştu.
şimdi tekrar yapmak geldi içimden.
sevgiler güzel günler..
sevgiler
Hayırlı cumalar ve güzel bir hafta sonu diliyorum arkadaşım.
Tefalin içli köfte aparatlı kıyma makinası var..
Ortası boş şekilde çıkarıyor hamuru
içini doldurup başları kapatmak kalıyor size sadece..
Ellerinize sağlık..