Yoğurtlu Börülce Salatası ve Börülcenin Faydaları

Börülcede protein, azot, nişasta ve C vitamini vardır. Ayrıca börülce fosfor, kalsiyum gibi mineral maddeler bakımından da zengindir.
Börülce idrar tutukluğunu giderir.
Börülce yanık tedavisinde kullanılır.
Börülce kandaki şeker oranını ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Börülce göğüs ve akciğere faydalıdır.
Börülce kansızlığa iyi gelir.
Börülce kandaki yüksek kolesterol düzeyini düşürür.
Börülce böbrek taşı,albümin, gut hastalıklarında olumlu etki yapar.
Börülce kabızlığa, hemoroite, kalınbağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
Börülcenin diğer adı da karnıkaradır.
Sıcak ve ılık iklimli yerlerin bitkisi olan börülce, yurdumuzda genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinin kıyı kesimlerinde yetiştirilir.
Börülcenin Besin Değerleri: Ortalama 100 gr. kuru börülcenin içerdiği besin değerleri şunlardır: 343 kalori 22.8 gr. protein: 20 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,5 gr. yağ; 2 gr. lif: 138 mgr. fosfor: 74 mgr. kalsiyum; 5.8 mgr. demir; 6,7 mgr. sodyum; 260 mgr. potasyum: 30 IU A vitamini; 1.05 mgr. B1 vitamini:
0,21 mgr. B2 vitamini ve 2.2 mgr. B3 vitamini.
ALINTIDIR

Yoğurtlu Börülce Salatası



500gr. Taze börülce
Yoğurtlu sos için:
2 Su bardağı yoğurt
Biraz maydonoz ince kesilmiş
Biraz dereotu ince kesilmiş
Bol sarımsak rendesi
Tuz
Üzeri için:
Pul biberi
Yapılışı: Börülcelerin uçlarını temizleyin ve iri parçalara kesin. Börülceleri içine tuz attığınız, kaynar suda yumuşayana dek haşlayın. Süzdükten sonra, soğumaya bırakın. Yoğurt sosu için, sos malzemelerini karıştırın. Servis tabağına börülceleri alıp, üzerine yoğurtlu sosu gezdirin. Üzerine pulbiberi serpin. Bir-kaç saat buzdolabında bekletip servis yapın.
ARMİNA’NIN NOTU: Ben resmini çektikten sonra, börülceyi yoğurt sosuyla karıştırdım ve buzdolabında bekletip servis yaptım. Yoğurtlu börülce salatası bence tam bir diet tarifi oldu.Tadı hem çok hafif, hem de çok güzeldi. İsterseniz biraz sıvı yağ koyabilirsiniz.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Şeker Kardeşim,
Eline sağlık sıcak yaz günleri için mükemmel bir tat. Bu güzel güzel yemekleri yapıp sonra resimleyip, sonra yınlayıp, sonra da ikram etmek güzel bir duygu.
Sevgiler
makhina dedi ki…
selam canım harika görünüyor buralarda her zaman börülce bulamıyorum bulunca hemen alıyorum yoğurtla denememiştimilk fırsatta deneyeceğim ellerine sağlık,mutlu günler
makhina dedi ki…
canım şablonu begenmene sevindim bende başlarda bilmiyordum şimdi ustası oldum :))gerçi blogspot zor biraz blogcu da istediğimi yapabiliyorum sende değiştirmek istersen yardımcı olurum canım hayırlı geceler
MUTFAKISTAN dedi ki…
nefis olmus eline saglik sevgiler
Damak Tadı dedi ki…
Börülce Karadeniz mutfağında pek bulunmaz bilirsin belki..))Bende yıllar önce İzmir'de tatmıştım ve o günden beride çok severim..))
Salatan çok nefis olmuş canım,ellerine sağlık..Yararlı bilgiler içinde teşekkürler..!


Sevgiler..
evett hepsi doğruu,bilgilerin,egeden yeni geldim yer gök börülceydi :))
elinize sağlık
NuNu
Nur dedi ki…
Merhabalar canım börülcenin salatasını hiç denememiştim eminim yogurtlu çok güzeldir denenmeli.. Sevgilerimle
elay dedi ki…
s.a.
hayırlı geceler arkadaşım.ellerine sağlık.maalesef burada yok börülce.ama memleketten geliyor o zaman doya doya yiyebiliyorum.kızkardeşim gelmişti memleketten.misafir olunca uğrayamadım ama artık burdayım.kal sağlıcakla....
elay dedi ki…
s.a.
hayırlı geceler arkadaşım.ellerine sağlık.maalesef burada yok börülce.ama memleketten geliyor o zaman doya doya yiyebiliyorum.kızkardeşim gelmişti memleketten.misafir olunca uğrayamadım ama artık burdayım.kal sağlıcakla....
ıhlamurcum dedi ki…
Börülceyi yoğurtlu hiç denmemiştim, müthiş cezbedici. Ellerinize sağlık