13 Şubat 2012 Pazartesi

Ispanaklı Elde Açma Börek



Hamuru için:

5 Su bardağı un

3 Yumurta

1 Çay bardağı su

1 Kahve fincanı sıvı yağ

1,5 Tatlı kaşığı tuz

İçi için:

1Kg. Ispanak

1 Büyük soğan

1 Çay bardağı sıvı yağ

Tuz, karabiber

Üzerine:

1 Yumurta sarısı, sıvıyağ

Yapılışı: Unu eleyip ortasını açın. Unun ortasına yumurtaları, yağı, 1 çay bardağı suyu koyun. Tuzu unun üzerine serpin. Ortadaki sıvı malzemeleri karıştırdıktan sonra kenarlarından un alıp ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru 30 dakika dinlendirip, 8 adet beze yapın. Bezenin birini merdane ve unla açabildiğiniz kadar açın. Üzerine sıvı yağ sürüp, hazırlanan ıspanaklı harçtan serptikten sonra gevşek olarak rulo sarın. Gül böreği şekline getirip tepsinin ortasına koyun. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayıp rulo biçiminde sardıktan sonra tepsideki böreğin etrafına dolayarak koyun tepsiye. 1 Yumurta sarısıyla biraz sıvı yağı çırpıp böreğin üzerine sürün. Ispanaklı böreği fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Böreği fırından aldıktan sonra üzerine hafifçe su serpip, örtü örtün. 5-10 Dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.

İçinin Hazırlanışı: Ispanakları doğrayıp yıkadıktan sonra iyice sıkın ve süzgece koyup bir kenarda bekletin. İnce doğranmış soğanı kızdırılmış yağda pembeleşene dek kavurun. Ispanakları ilave edip kavurduktan sonra tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın. Ispanaklı iç soğuyunca börekte kullanabilirsiniz.

Not: Böreğin harcını isterseniz şu şekilde hazırlayabilirsiniz, 1kg. ıspanağı çok ince doğrayıp yıkayın. Yeşil suyu iyice çıkana kadar ovun ve iyice sıkın. 3 Kuru soğanı rendeleyip, yarım çay bardağı sıvı yağda pembeleştirin. Soğanı ocaktan alıp soğutun. Soğuyan soğana ıspanağı, 1 çay bardağı ufalanmış beyaz peyniri, tuzu, karabiberi katıp karıştırdıktan sonra börekte kullanabilirsiniz.

Not: Bu börek 1 gün bekledikten sonra soğuk olarak çok lezzetli oluyor.

15 yorum:

  1. Bu böreği annem yapar kabartma tozu veya mayada koymaz ama ağızda dağılır çok nefis olur ben de niyetim var hep yapıcam derken ihmal ediyorum halbuki hem vitaminli hemde doyurucu bir börek ellerinize sağlık çok güzel olmuş..Zaten blogunuzda ki resimler ve tarifler harika tebrik ederim..

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel görünüyor.Açabilirmiyim bilmiyorum ki!denemek lazım.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. el açma börek nekadarda lezzetli oluyor... görünüşü bile enfes... ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  4. elde açma gibisi yok,
    evet ıspanaklı börek soğuyunca daha lezzetli oluyor,
    eline sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Cok nefis görünüyor ellerinize emeklertinize saglik hayirli aksamlar .

    YanıtlaSil
  6. çok severim ıspanaklı böreği,hele birde elde açılmışsa değmeyin keyfime:)
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  7. Kalıplar için teşekkür ederim. Bakacağım bakalım kalmışmı?
    Börek kendini nasılda belli ediyor
    Mııımmmm eminim enfes bir şey olmuştur.
    Ellerine sağlık
    Sevgilerrr

    YanıtlaSil
  8. Elde açma börek gibisi yok, öyle nefis görünüyor ki, içim gitti bakarken. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Elde açılan böreği çok severim hele ıspanaklıysa:))))
    Ellerine sağlık canım, vallahi aklım resimde kaldı:)))

    YanıtlaSil
  10. Allah'ımmm nasıl güzel ve iştah açıcı görünüyor böyle yaa..::)))
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  11. Çok nefis görünüyor, çokta severim :) Ellerinize saglık..

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık börek nefis görünüyor.
    beni izleyicilerinin arasına ekleyemesende biz irtibatımızı kesmeyip görüşürüz değil mi?,
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. tanıştığıma memnun oldum
    :)))
    miiiiis bir börek
    ellerinize sağlık.
    bana da beklerim.
    :))))
    muhabbetle kal.

    YanıtlaSil
  14. elde açma börek gibisi yok ellerinize sağlık nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  15. Biraz uğraştırıcı ama kesinlikle uğraşmaya değecek bir lezzet. Ellerine sağlık. Nefisss görünüyor.

    YanıtlaSil