İrmikli Bulgur Köftesi
1 Su bardağı ince bulgur
Yarım su bardağı irmik
1 Yumurta
1 Soğan
2 Yemek kaşığı dolusu
un
Tuz, karabiber, pul biber
Kırmızı toz biber, nane
Kimyon, maydanoz
Üzeri İçin:
Sarımsaklı yoğurt
Tereyağı veya margarin
Kırmızı toz biber
Yapılışı: Bulguru ve
irmiği bir kaseye alıp karıştırın. Üzerine yeterince sıcak su
döküp, üzerine bir kapak kapatın. Bulgur ve irmik suyu çekince
yumurtayı, baharatları, tuzu, unu, ince doğranmış maydanozu,
rendelenmiş soğanı ilave edin. Köfteyi iyice yoğurun. Küçük
top köfteler yapıp, un serpilmiş tepsiye köfteleri koyun. Tepsiyi
sallayıp, köftelerin una bulanmalarını sağlayın. Kaynar tuzlu
suda köfteleri haşlayın ve süzün. Köftelerin üzerlerine
sarımsaklı yoğurt dökün. Tereyağı veya margarinde kırmızı
toz biberi yaktıktan sonra üzerine gezdirin.
Not: İrmikli bulgur
köftesini yarısını haşlayarak yarısını da kızartarak
hazırladım. Kızartılmışı için; köfte hamuruna yuvarlak yassı
şekiller verip, un serpilmiş tepsiye dizdim. Hazırladığım
köfteleri kızdırılmış yağda arkalı önlü kızarttım (sıcak
olarak servis yapılır).
Yorumlar