Garnitürlü Köfte-Zeytinyağlı Kış Türlüsü 2-Şalgamlı Çorba-Kıymalı Bulgurlu Börek-Portakallı Kek
Garnitürlü Köfte
1 Su bardağına yakın garnitür
Köftesi için:
300gr. Kıyma
1/4 Su bardağı galeta unu
1 Soğan (rendelenmiş)
1 Yumurta,
Tuz, karabiber, pul biber
Kimyon, kişniş, maydanoz
Yapılışı: Köfte malzemelerini karıştırma kabına alıp yoğurun. Büyükçe parçalar koparıp içlerini oyun. İçlerine garnitür koyun. Yuvarlak şekiller verip, elinizle hafifçe yassıltın. Garnitürlü köfteleri sıvı yağda kızartıp, sıcak servis yapın.
Zeytinyağlı Kış Türlüsü 2
Pırasayı, kerevizi, havucu, patatesi, soğanı soyup yıkayın. Soğanı piyazlık kesin. Diğer sebzeleri irice doğrayın. Sebzeleri tencereye koyun. Üzerine pirinci serpin. İnce kesilmiş kereviz yaprağını, tuzu, karabiberi, 1 tatlı kaşığı şekeri, sarımsaklı zeytinyağını ve dövülmüş sarımsağı (zeytinyağının içindeki sarımsakları kullandım) koyun. Yeteri kadar suyu da ekleyip, yemeği pişirin. Soğuyunca servis yapın.
Not: Zeytinyağlı kış türlüsüne limon çok yakışıyor, isterseniz limonla servis yapın. Diğer zeytinyağlı kış türlüsü için burayı tıklayın.
Şalgamlı Çorba
2 Şalgam
2 Patates
1 Havuç
1 Kereviz
1 Soğan
1 Su bardağından 2 parmak eksik süt
1 Yemek kaşığı dolusu un
2 Yemek kaşığı krema
1 Yemek kaşığı tereyağı, sıvı yağ
Kereviz yaprağı
1 Defne yaprağı
Karabiber, pul biber, tuz
Yapılışı: Sebzeleri temizleyip yıkayın. Rendelenmiş soğanı sıvı yağında soteleyin. Sebzeleri rendeleyip defne yaprağıyla birlikte soğana ekleyin ve kavurun. Yeterince suyu, sütü ilave edip çorbayı kısık ateşte pişimeye bırakın.Çorba pişerker bir tavada tereyağını eritin. Unu koyup sararana kadar kavurun. Kavrulmuş unu, kremayı, kereviz yaprağını, karabiberi, pul biberi, tuzu Çorbaya karıştırın. Şalgamlı çorbayı 1-2 taşım kaynatıp, ocaktan alın.
Not: Şalgamlı çorbanın biraz tatlımsı ama güzel bir tadı var.
Kıymalı Bulgurlu Börek
5 Yufka
İçi için:
1 Su bardağı ince bulgur
1,5 Su bardağı sıcak su
300gr. Kıyma
1 Büyük soğan
1 Yemek kaşığı salça
Galeta unu, sıvı yağ
Maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber
Kırmızı toz biber
Sosu için:
1 Su bardağı su
Yarım su bardağı süt
2 Yumurta
1 Çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı: Bulgurun üzerine 1,5 su bardağı sıcak su döküp, üstüne bir kapak kapatın ve bir süre bekletin. İnce kesilmiş soğanı sıvı yağında kavurun. Kıymayı ilave edip kavurun. Salçayı ekleyip kavurun. Bulguru, ince kesilmiş maydanozu, tuzu, baharatları koyup kavurun ve harcı soğutun. Sos malzemelerini başka bir kapta karıştırın. Yufkaları iri parçalara kesin. Yağlanmış tepsiye yuflaların yarısını aralarına sosundan sürerek döşeyin. Üzerine bulgurlu harcı yayın. Kalan yufkaları da aynı şeklinde tepsiye döşeyin. Böreğin üzerine kalan sosu sürün. Üstüne galeta unu serpin ve kıymalı bulgurlu böreği fırında pişirin.
Portakallı Kek
1,5 Su bardağı şeker
1 Su bardağı eritilmiş margarin
4 Yumurta
1 Su bardağı süt
1 Portakal kabuğu rendesi
1 Vanilya, kabartma tozu
Aldığı kadar un
Yapılışı: Margarini, yumurtaları, sütü, şekeri karıştırma kabına alıp hepsini birlikte çırpın. Portakal kabuğu rendesini, unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Yağlanıp unlanmış kek kalıbına hamuru dökün. Portakallı keki fırında pişirin.
Yorumlar
Gene sıralamışsın tatlısınız tuzluzusunu ellerıne sağlık..
Çorba değişik ve kış için en güzel vitamın deposu ..
Sevgilerle...
sıcacık sevgiler..
ellerine sağlık canım
öpüyorum.
Hayırlı cumalar.
öpüyorum.
Sevgili Armina yine çok güzel lezzetler çıkarmışsın,ellerine sağlık,alttaki tariflerine de beğenilerimi belirtmiştim ama yorum gitmemiş,onlarda çok güzel özellikle pazılı bulgur pilavına bayıldım çünkü ben tam bir ot hastasıyım :) ancak evde benden başka seven olmadığı için pek yapmıyorum :(
sevgilerimle...
Mübarek Mevlid kandilinin hayirlara vesile olmasini diliyorum,sevgiler.
öpüyorum.
ELLERİNİ AÇ MELEKLER GÜL KOYSUN, GÜLÜ KOKLA YÜREĞİN SEVGİ İLE DOLSUN.
BU DÜNYA SANA VE SEVDİKLERİNE HEP CENNET OLSUN KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN.