Tavuk Budu Köfte-Mercimek Köftesi-Semizotu Borani

Tavuk Budu Köfte



Dün akşam acil olarak kolay bir yemek yapmam gerekti. Hemen buzdolabına baktım. Dünden kalma pirinç pilavı vardı. Bununla en kolay ne yapabilirim derken, dolaptaki tavuk kıyması aklıma geldi. Ben de kadın budu köfte tarifini tavuk budu köfteye çevirdim. Tek değişiliği tavuk kıyması, tarifi burada.

Mercimek Köftesi



1 Su bardağı kırmızı mercimek
2,5 Su bardağı ince bulgur
5 Su bardağı su
1 Su bardağı sıvı yağ
5 Küçük soğan
2 Yemek kaşığı salça
10 Diş sarımsak
Maydanoz, karabiber,
Tuz, Pul biber
Yapılışı: 5 Su bardağı suda kırmızı mercimeği, mercimekler eriyene dek haşlayın. Ocaktan alıp, içine ince bulguru karıştırın ve üzerine bir kapak kapatın. Küçük kesilmiş soğanları 1 su bardağı sıvı yağda kavurun. Salçayı ekleyip kavurun. Mercimekli karışıma salçalı soğan kavurmasını, baharatları, tuzu, sarımsak rendesini, maydanozu ilave edip yoğurun. Köfte şekilleri verin.

Semizotu Borani



1 Demet semizotu
2 Orta boy soğan
1 Kahve fincanı sıvı yağ
1 Yumurta
2 Silme yemek kaşığı un
1 Su bardağı yoğurt
1 Yemek kaşığı margarin
Pul biber veya kırmızı toz biber
Tuz
Yapılışı: Yemeklik kesilmiş soğanları sıvı yağda kavurun. Doğranmış yıkanmış semizotunu tuzu ilave edip, semizotu yumuşayana ve suyu çok az (3-4 yemek kaşığı) kalana dek soteleyin. Bir kapta yoğurdu, unu, yumurtayı karıştırın. Semizotu sotenin suyundan alıp, yoğurtlu karışıma karıştırın. Yoğurt sosunu semizotuna ekleyip, koyulaşana dek pişirin. Semizotu boraniyi servis tabağına alıp, üzerine margarinde yakılmış pul biberi veya kırmızı toz biberi gezdirin. Boraniyi sıcak servis yapın.
Not: Semizotu boraninin tarifi Ayşe Tüter'e ait. Aynı tarif semizotu yerine ıspanak, pazı veya labadayla (labadalısını denedim o da güzeldi) yapılabilirmiş.

Yorumlar

Pembe Tatlar dedi ki…
Canım her üçüde nefis lezzetler ama özellikle tavukbuduna bayıldım siyah etle fazla aram olmadığı için tam benlik ellerine sağlık canım...
harika olmuşar. özellikle tavuk budu köfteye ve boraniye bayıldım. Çok yaratıcı olmuş.
Ellerine sağlık
sevgiler
http://www.lezzetibol.com
canım harika bir fikir.çok leziz görünüyor köfteler.diğerleri de nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgilerimle...
durutarifler dedi ki…
Yine döktürmüşsün vallahi.
Hepsi çok güzel görünüyorlar. Ellerine sağlık
cicibici bişeyler dedi ki…
Hepsi birbirinden leziz!tavuk kıymasıyla daha da leziz oluyor denemiştim,mercimek köftene bayıldım,görüntüsü bile yetiyor,semizotu borani de çok sağlıklı hem leziz!hepsi için ellerine sağlık,sevgiler.
Unknown dedi ki…
offf ama ben mercimek köftesi bağımlısıyım kendimi kaybediyorum yerken.çok güzel görünüyorlar yaaa
ellerine sağlık canım yine döktürmüşsün
öpüyorum.
nazardeğmesin07 dedi ki…
selam canım nasılsın görüşmeyeli tatilimiz bitti özledim buraları sevgi dolu güzel günler diliyorum http://nazardeymesin07.blogspot.com
TAZE NANE dedi ki…
Hangisine bakıyım şaşırdım. Hepside ne kadar lezzetli görünüyor.
Sevgiler.
akçahan dedi ki…
Ellerine sağlık Armina, hepsi çok güzel görünüyor. Allah'tan yemekten henüz geldim ama, aşağı posttaki helvdan bir parça alabilirim. Sevgiyle kal...
Canım,senin de geçmiş kandilin mübarek olsun.Şaban Ayı'n hayırlara vesile olsun.Ben İstanbul'un sıcağından ve neminden kaçtım.Şimdi Gelibolu'dayım ve anneciğimle,babacığımla ve de yolculuğunun 6.ayına giren bebişimle birlikteyim.Buraları harika.Hava temiz,nem yok,pazarlarında tazecik sebze ve meyveler satılıyor.Üstelik çok ucuz.Ayyy,yine kaptırdım anlatmay :-)
Yanacıklarından öpüyorum canım benim.
hanife dedi ki…
hepside çok güzel görünüyor ,böyle pratik olmak ne güzel eline sağlık
LEMAN dedi ki…
enfes tadlarına bayılarak baktım canım çektı boraniyide gece gece